20 Mart 2012 Salı

eskitme dikiş kutum

Dikişte olduğu kadar her konuda hünerli arkadaşım Feray 'a , iyi günlerde kullanması dileğiyle ...







Yapılışı:
ilk defa denediğim mumla eskitme tekniği  biraz etrafı kirletse de kullanışlı bir yöntem.Öncelikle ahşap objemiz zımparalanır.Bir kat boya sürülerek bir gün kurumaya bırakılır.Ertesi gün ıslak zımpara yapılır,kuruyunca bir kat zemin boyası daha atılır.



Bu, boyanın iyi tutmasını ve kusmamasını sağlar.Eskitme tekniğinde zemine koyu renkler daha çok yakışıyor.Zıt renkler de eskitmede kendini gösteriyor.Zemini boyayıp iyice kurumasını sağladıktan sonra, her yerden rahatça temin edebileceğimiz  kandil  mumu  objenin her tarafına yada eskitme yapacağımız taraflara sürülür.


Yarım saat bekledikten sonra en üste boyamız sürülür.bir gün beklemekte fayda var.Çünkü üstteki boyanın da iyice kuruması gerekir.Üstteki boyamız da kurduktan sonra bulaşık teli ile eskitmek istediğimiz yerlerin üzeri hafifçe kazınır.


Tavsiyem, önce ana hatlara azar azar uygulayıp sonuçları gördükçe devam etmektir.Aksi taktirde eskitme fazla kaçabilir.Son olarak üzerine ne koymak isteniyorsa obje çeşitli şekillerle süslenir.Ben kutumda hamur kabartma tekniğini kullandım.Yanlardaki makaraların üzerindeki ve kapaktaki iğnedanlığın üzerindeki iğneler , kutunun üzerindeki ve içindeki düğmeler gerçektir.
Kutu boyadığımda kapakların altını ve kutu içlerini boş bırakmaktan hoşlanmadığım için ,açana da sürpriz olacak şekilde içlerine de mutlaka en az dışına olduğu kadar özenirim.Kutu içlerini puantiyeler,dekupaj resimleri,düğmeler ve nazar boncuğuyla süsledim.Kutuyu vernikleyip iyice kuruttum.


Dikiş kutusu olduğu için üzerinde kumaştan parçalar kullanmak istedim.Kapakların kenarına süslü kurdela geçtim.


4 yorum:

  1. Çok hoş bir dikiş kutusu olmuş.Hem rengini,hem üzerindeki objeleri çok sevdim.elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel, ben de yapabilsem keşke:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgi duyduğunuza göre ,en iyi şekilde yapabileceğinize eminim.

      Sil