30 Mart 2012 Cuma

Atık Malzemelerden Elbise

Büyük kızımın okulunda, resim öğretmenleri ile birlikte yürüttükleri bir proje var.Proje kapsamında gönüllü veliler bir süredir biriktirdikleri pet şişe kapağı,plastik poşet,tuvalet kağıdı rulosu,köpük tabak ,kumaş parçaları gibi atık maddelerden çocuklarına bir kıyafet yapacaklar.Nisan ayında düzenlenecek defilede çocuklarımız bu kıyafetlerle podyuma çıkacak.Amaç geri dönüşümün ne kadar önemli olduğuna  bu şekilde dikkat çekebilmek ...
Biz de kızımla birlikte bu projeye şu şekilde katkıda bulunduk.


Başına da gösterişli bir aksesuar yaptık



Bir marketten aldığım rengarenk çöp poşetlerini şeritler halinde keserek elbiseyi oluşturdum.Diğer atık materyallerle de süsleyerek tamamladım.Tam etrafa dökülen parçaları toparlayıp bir nefes alacağım sırada tasarımı küçük kızım görmez mi ...Haydiii baştan bir de küçük modelini yaptık.En komiği de anaokuluna bu poşetten elbiseyle gitmek istemesiydi.Zor ikna ettik valla:))



28 Mart 2012 Çarşamba

Kızım ve Arkadaşlarıyla Bir Günüm

Bugün ,küçük kızımın anaokulunda misafir veliydim.Benden bekleneceği gibi boya ve fırçalarla çocuklara birşeyler yaptırayım dedim.Kızlar ahşaptan yapılmış denizatlarını ,erkekler ise yunusları boyadılar.Yanımda  mavi ,beyaz ve kırmızı akrilik boyaları ve genişçe bir fayans götürdüm.Çocuklara; 'şimdi size sihir yapıp bu renklerden mor , turuncu  ve pembe oluşturacağım' dedim .Tabi ilgiyle izlediler.Gerçi şimdiki çocuklar o kadar zeki ki ... Meğer renk karışımlarını biliyorlarmış.Neyse giydiler boya önlüklerini, aldılar fırçaları ellerine ,başladılar boyamaya .Boyamak derken objelerle birlikte ellerini,masayı,önlerini hatta yüzlerini de boyadılar.Bu arada boncuk boyadan göz ve bazılarına ağız yaptık.Onlar kururken çocuklar temizlenip Kızımın seçip getirmiş olduğu pastayı afiyetle yediler.Daha sonra balıkların ve denzatlarının arkasına mıknatıs , üzerine de okulumuzun amblemini yapıştırıp hediye olarak evlere gönderdik.Çocuklar çok eğlendiler ve tekrar gelmemi istediler.Bir dahaki sefere ne getireyim diye sorduğumda kızlar barbie,erkekler Benten'li obje istediler.Umarım o zamana kadar biri akıl edip bunlardan üretir:)))




26 Mart 2012 Pazartesi

eskitme gazeteliğim

Biricik annem için yaptığım gazetelik pek şirin oldu.Üzerindeki resmi kendi seçti.Romantik bir havası var sanki...








23 Mart 2012 Cuma

Tepsi ve peçetelik takımım

Resmin kenarlarına; beyaz ,altın ve bordo boyutlu boyalarla belli bir düzene göre giden simetrik desenler yaptım.
Delikli süngerin üzerine bu üç renkten de belli ölçülerde alarak ,tepsinin kenarlarına ve yüzeyine yer yer  bastırıp çektim.





20 Mart 2012 Salı

eskitme dikiş kutum

Dikişte olduğu kadar her konuda hünerli arkadaşım Feray 'a , iyi günlerde kullanması dileğiyle ...







Yapılışı:
ilk defa denediğim mumla eskitme tekniği  biraz etrafı kirletse de kullanışlı bir yöntem.Öncelikle ahşap objemiz zımparalanır.Bir kat boya sürülerek bir gün kurumaya bırakılır.Ertesi gün ıslak zımpara yapılır,kuruyunca bir kat zemin boyası daha atılır.



Bu, boyanın iyi tutmasını ve kusmamasını sağlar.Eskitme tekniğinde zemine koyu renkler daha çok yakışıyor.Zıt renkler de eskitmede kendini gösteriyor.Zemini boyayıp iyice kurumasını sağladıktan sonra, her yerden rahatça temin edebileceğimiz  kandil  mumu  objenin her tarafına yada eskitme yapacağımız taraflara sürülür.


Yarım saat bekledikten sonra en üste boyamız sürülür.bir gün beklemekte fayda var.Çünkü üstteki boyanın da iyice kuruması gerekir.Üstteki boyamız da kurduktan sonra bulaşık teli ile eskitmek istediğimiz yerlerin üzeri hafifçe kazınır.


Tavsiyem, önce ana hatlara azar azar uygulayıp sonuçları gördükçe devam etmektir.Aksi taktirde eskitme fazla kaçabilir.Son olarak üzerine ne koymak isteniyorsa obje çeşitli şekillerle süslenir.Ben kutumda hamur kabartma tekniğini kullandım.Yanlardaki makaraların üzerindeki ve kapaktaki iğnedanlığın üzerindeki iğneler , kutunun üzerindeki ve içindeki düğmeler gerçektir.
Kutu boyadığımda kapakların altını ve kutu içlerini boş bırakmaktan hoşlanmadığım için ,açana da sürpriz olacak şekilde içlerine de mutlaka en az dışına olduğu kadar özenirim.Kutu içlerini puantiyeler,dekupaj resimleri,düğmeler ve nazar boncuğuyla süsledim.Kutuyu vernikleyip iyice kuruttum.


Dikiş kutusu olduğu için üzerinde kumaştan parçalar kullanmak istedim.Kapakların kenarına süslü kurdela geçtim.


18 Mart 2012 Pazar

17 Mart 2012 Cumartesi

hamurdan gül gelincik krizantem yapma

Öncelikle hamurumuzun tarifini vermek istiyorum:
1 kg.nişasta(ince olanı tercih edilmelidir.)
3 avuç un
30 damla gliserin
1 kutu polimer çiçek tutkalı (tutkalı iyice sıktıktan sonra kutuyu kesip içini sıyırın)

Malzemelerin katıldığı hamur iyice yoğrulur.Fazla havalandırmadan ,küçük hareketlerle yoğrulmalıdır.
Bir oklavayla hamur ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde açılır.Hangi çiçek yapılacaksa onun kalıpları ile şekiller çıkarılır.Kurumaları için genişce bir yere serilir.İşlem ,muşamba üzerinde yapılırsa hamur yapışmaz . Yaprak olacak hamurlar buruşturulmuş poşetler üzerinde kurutularak dümdüz değil de farklı formlarda olmaları sağlanabilir.
Hamurlar kuruduktan sonra yapraklar farklı tonlardaki yeşile,çiçekler ise istenilen renge boyanır. Parçalar halindeki çiçek yaprakları gül şeklini alacak şekilde (krizantem  yada gelincik yapıyorsak o şekilde)yapıştırılıp panoya yapılacaksa tel takılır.Vazo gibi objelerin üzerine uygulanacaksa direkt yapıştırılır. Panonun zemini ince bir ahşap şeklinde olup istenilen renge boyanır yada kadife kumaş ile kaplanır..Arzuya göre çiçekler yerleştirilip bir kolaj yapılır.İstenirse yağlıboya tablonun üzerinde tamamlayıcı olarak  kullanılabilir.En son istenilen modelde (paspartülü olursa daha hoş görünüyor)çerçeveletilir.
















16 Mart 2012 Cuma

Farklı bir dikiş kutusu ve damacanalık...

Cavidan hanım, torununa güzel bir sürpriz yapıp torununun ve  müstakbel eşinin çocukluk resimlerinden oluşan bir düzenlemeyle dikiş kutusu boyadı.Çeyiz olarak çok anlamlı bir hediye ...

Ayrıca bir de dekupaj ve tamamlama tekniğiyle bir damacanalık yaptı ki izlemeye doyamadık.


15 Mart 2012 Perşembe

tamamı taşlardan yapılmış tablo


Değerli hocamın hünerli ellerine sağlık .Taşları muhteşem bir şekilde işlemiş.

13 Mart 2012 Salı

Sade bir ekmeklik



Ekmekliklerin içini verniklememenizi tavsiye ederim. Tecrübeyle sabittir:))


konserve kutusunu değerlendirme

Boş konserve kutusunun içi boyanır.Dış yüzeyine alçı ile pürüzlü bir şekil verilir.Alçı kuruduktan sonra üzeri akrilik metalik  boya ile boyanır.Son olarak her tarafına dekupaj tutkalı sürülüp bolca sim dökülür.Sabitlemek için sprey vernikle parlatılır.İşte sonuç







cupcakeli peçeteliğim

İnsanın yiyesi geliyor valla ...
Neslihancığım güle güle kullan.

kuş yuvasından guguklu saat



Kuş yuvamı güzelce boyayıp üst kısmına saat taktım.İçine de güzel bir kuş yerleştirince oldu size duvar saati.Bu arada çatıyı 10 krş ile çizip simli boncuk boya ile üzerinden geçerek,çitleri gömlek yaka telası ile çizip boyayıp hamur kabartma tekniği ile kabartarak,çimleri bulaşık telini bandırarak yaptım.





Kapı önü gazeteliğim



Daha sonra kapı önüne koymaya kıyamadığım için alt tarafına küçük askılar koyup anahtar kutusu haline getirdim ve içeri taktım.

12 Mart 2012 Pazartesi

folyo çalışmaları






Birbirinden şık ve değişik tasarımlar...
Atölyemizin marifetli üyelerinin hünerli ellerinden çıktılar.

6 Mart 2012 Salı

Hamur kabartma tekniği ile süslenmiş damacanalık

Bu tekniği de ilk defa deniyorum.Öncelikle bunun kili fimodan farklı .Hava ile kuruyan extra light bir kil.Önce damacanalığımı bir güzel boyadım.Sonra uzun powerpoint çalışmalarıyla oluşturduğum ve özalitçide bastırdığım dekupaj kağıtlarını falçata ile düzgünce kestim.


Merdane ile açtığım kile, kestiğim parçaları dekupaj tutkalı ile yapıştırdım.



Sonra dağınık şekilde, bazıları kabartma bazıları düz kağıt olarak damacanamın yüzeyine yine dekupaj tutkalı ile birer yüzey atlayarak yapıştırdım.


Boş kalan yerlere ve cupcakelerin arasına fırça arkası ile siyah renkli benekler yaptım.